La prima vedere aceasta afirmatie pare dura, dar daca privim ambitia cu care copiii evolueaza de fiecare data suntem indreptatiti sa afirmam acest lucru. Daca privim nerabdarea cu care asteapta meciurile sau antrenamentele, ne dam seama cat de mult inseamna acest sport pentru ei. Si ne aducem aminte de unde a pornit acest campionat: vara trecuta, la Mangalia, pe 30 de grade Celsius , dupa ce ne am topit in soare, in timp ce micutii s-au afundat cu adidasii in asfaltul fierbinte. Lacrimile fetelor dupa finala pierduta la babybaschet cu Olimpia (echipa care avea doua campionate municipal in picioare) si cuvintele “Tati, am vrut sa castigam!” , ne au convins ca ei, copiii, isi doresc mai mult.Am constatat ca le putem oferi mai mult acestor copii, intr-un teritoriu dezinteresat de sustinerea sportului de masa. Cand spunem teritoriu ne referim atat la planul local cat si la cel national. Pe ambele planuri nu exista interes pentru sportul juvenil, conteaza doar medaliile si pozele cu invingatorii facute din 4 in 4 ani.
In fiecare zi copiii nostri dau dovada efortului depus, platind dureros de foarte multe ori. Avem un baiat cu fractura la mana, avem o fata cu fisura de tibie, alt baiat care a ajuns la spital dupa meci si a venit sa joace la urmatorul chiar daca avea pneumonie. Si-a scos branula si a vrut sa intre pe teren, dar a renuntat. Sambata are meci in acelasi campionat cu echipa surorii lui si vrea sa fie apt. Pe langa acestia sunt multi, foarte multi alti copii care au ajuns acasa cu un cucui, o vanataie, o entorsa. Dar au revenit de fiecare data la antrenamente si meciuri cu o dorinta mai mare. De fiecare data au uitat de rivalitatea din teren si la sfarsitul meciului si-au dat mana cu sportivitate . Nu au uitat ca cu multi dintre adversarii de azi sunt in restul saptamanii colegi de banca, vecini, prieteni de familie. Ei au inteles mai repede decat noi ce inseamna „Ai invins continua, ai pierdut continua”.
Oare nu am putea lasa si noi, cei mari, ambitiile si orgoliile care ne fac sa fim tot mai rai cu adversarii? Manageri , antrenori, parinti, etc., haideti sa ne gandim un pic la copiii nostri cand iscam o discutie, atat la arena de desfasurare a meciurilor, cat si in mediul virtual. Ne aflam la mijlocul campionatului si apar tot mai des discutii de genul , echipa aia nu mai vrea sa joace cu echipa cealalta sau contre intre parinti, manageri, antrenori, arbitrii. Gresit- copiii vor sa joace tot timpul. Intr-o lume dominata de ura, haideti sa facem din meciurile de baschet o oaza de prietenie, sportivitate. Salile de sport in care jucam sa fie un templu in care sa intram, sa uitam de grijile de zi cu zi si sa privim cu incredere la copiii nostri. Cand porniti o discutie nelalocul ei cu un alt participant la un eveniment, ganditi-va ce o sa raspundeti copilului dumneavoastra cand o sa va intrebe mai tarziu: “Tati, cand mai avem meci?” sau “Tati, eu mi-am rupt piciorul degeaba?”. Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile ce ni le vor pune cei peste 300 de copii participanti in campionatul nostru. Si chiar nu stim ce sa le raspundem, ca oameni maturi.
In multe dintre meciuri rezultatele nu au contat, respectandu-se agreementul dintre echipe.A contat ambitia copiilor si faptul ca cei dragi au putut sa-i vada jucand, poate doar si pentru cateva minute, acasa. Nu au fost nevoiti sa parcurga zeci de kilometri pana in capitala. Rezultatele se vad incet, incet: Ploiesti Basketball 3 a castigat turneul de la Targu-Mures, fetele de la CSS cel de la Bran, iar meciurile au un nivel din ce in ce mai inalt.
Arbitrajul naste controverse de fiecare data si la toate nivelurile.De aceea au fost introduse probele video, 3 arbitrii, etc. la nivel inalt.Din ratiuni financiare, precum si de resurse umane, managerii echipelor participante au decis sa jucam cu un singur arbitru pe teren, care cu siguranta nu poate acoperi tot terenul.Infrastructura existenta nu ofera vizibilitate perfecta, tusele laterale de multe ori fiind dupa picioarele spectatorilor.Avem meciuri cu 100 de spectatori, mai multi decat la multe partide de prima liga din alte sporturi. Arbitrii care pot oficia in acest moment acest campionat sunt foarte putini. Dintre acestia Alin Bobeica si Ovidiu Coniac arbitreaza si la nivel superior, de multe ori venind de la sute de kilometri sa arbitreze cu placere un meci de copii. ”De aici am plecat si eu in baschet” ne spune Bobi zambind. In perioada imediat urmatoare, Colegiul Arbitrilor Prahova, prin Serban Rasoga, va organiza cursuri de baza pentru o serie de arbitri.Pe aceasta cale vom solicita cluburilor inscrise in campionat sa recomande 2-3 tineri peste 16 ani care sunt interesati de aceasta cariera.Dar si alti pasionati si interesati pot alege acest curs.
Asa cum v-am informat de la inceputul campionatului, asteptam de la parinti propuneri, sugestii sau reprosuri privind modul de organizare a campionatului.Campionatul este organizat pentru copii, cu sprijinul parintilor.
Toate aceste ni le puteti trimite pe adresa minibaschet@baschet-prahova.ro Le primim cu placere si ni le insusim. Ne vedem la meciuri si le comentam, ca de fiecare data!!!
Va dorim o primavara baschetbalistica cat mai frumoasa !
Serban Rasoga, Iordachescu Ionut, precum si altii care se regasesc in acest mesaj si care doresc sa mergem in continuarea cu desfasurarea Campionatului Municipal de Minibaschet 2016-2017..
PS: In poza eroul nu este Ionut Urzeala, ci Vlad Bastina.
buna ziua,
asa cum ati vazut probabil, raspunsul la sesizarea dumneavoastra este chiar articolul de vineri,care este un mesaj ascuns pentru toti cei implicati in aceasta actiune: manageri,antrenori,parinti,arbitri, etc. articolul este si asumat, daca ati vazut jos este semnat de iordachescu ionut, adica de mine, si serban rasoga. Ni l am asumat in calitate de parinti care dorim sa vedem copiii nostri la joaca. tot din aceasta cauza ne-am asumat organizarea campionatului, impreuna cu mai mult parinti. Vreau sa va spun ca ne-a fost mai greu sa organizam acest campionat decat sa organizam un final 4 de cupa europeana sau de cupa romaniei. In competitiile respective toti trageau la aceeasi oiste,fara interese si acuze. aici foarte multi manageri tot aveau suspiciuni ca unul sau altul are vreun interes ascuns din care castiga ceva si el nu isi ia partea. Personal si eu am avut meci cu baiatul de la 18,00 tot la nikita, baiatul fiind la sevlar la baby, dar evoluand si pentru echipa de mini. Am jucat cu echipa lui patraru, bbl2 si am pierdut la 2 puncte.In multe faze am constatat ca la ei s au acordat prea usor libere, la noi nu.Pe langa asta,colegii baiatului meu au ratat foarte mult, asa ca nu au de ce sa acuze arbitrajul. fiul meu nu a putut sa joace, desi si-a dorit, are pneumonie si branula in mana, asa ca a vazut meciul de pe banca, intre vizite la mediurg si spitalul judetean.Raspunsul la tot articolul dumneavoastra este sintetizat in cel de vineri.am facut referire si la arbitraj,la campionat, la atitudinea participantilor la meciuri. am vazut ca ati acuzat si la meciul de sambata de blat pe cei de la solaris.Cunoscand subiectul sevlar,intrucat si fiul meu trebuia sa joace va comunic urmatoarele: sevlar are doua echipe de mini, doua de baby.sebastian este interesat de cresterea valorii la cati mai multi jucatori. Pentru el, lucru cu care nu sunt de acord, mai important a fost campionatul municipal bucuresti decat cel din ploiesti.Acum si-a schimbat parerea.Meciul de sambata de dimineata cu css fete antrenate de loredana munteanu,unde joaca fata mea, a fost in campionatul nostru, cel de dupa masa cu solaris a fost in campionatul bucuresti. La ambele a venit cu cea mai buna echipa, fara Calin- care avea meci la U13 si fara baiatul meu care are in continuare pneumonie.Legat de presupunerea de blat pentru a fi in clasament peste bbl1 sau 3, sevlar are 10 meciuri jucate, bbl1 are 8, bbl3 are 7, cu cel de ieri.Daca isi joaca meciurile restante urca peste in clasament.solicitati managerului sa isi joace meciurile restante si atunci o sa aiba mai multe puncte.
Legat de eliminarea din sala, la turneul de la bran de acum o luna,au fost doi parinti de la olimpia eliminati din sala pentru atitudine nesportiva fata de arbitru.V-am explicat si motivul pentru care exista un singur arbitru.O sa ajunge, sa cerem paza la meciuri, sa facem plan de actiune ca la steaua-dinamo.Toate acestea le vom suporta noi, parintii.atasez din regulament precizarile clare.Nu stiu ce s-a intamplat la meciul dumneavoastra, asa ca nu pot sa ma pronunt:
Regulamentul General de Organizare a Competitiilor de Baschet
art. 23.20 Comportamentul nesportiv al spectatorilor
a. Comportamentulnesportiv al publicului fată de adversari (jucători, antrenori,însoţitori, suporteri) si/sau de oficiali (arbitri, comisari,reprezentanţi FRB, oficialii de la masa oficială,etc.) în timpul jocurilor disputate pe teren propriu sau pe alte terenuri se sancţionează conform prevederilor prezentului Regulament;
b. In cazul in care comportamentului nesportiv al publicului fată de adversari (jucători,antrenori, însoţitori,suporteri) si/sau a oficiali (arbitri,comisari, reprezentanţi FRB,oficialii de la masa oficială, etc.) în timpul jocurilor pe teren propriu sau de pe teren neutru, se manifesta fenomen de masa si cuprinde formulari jignitoare, necivilizate, un vocabular suburban, discriminatoriu si pentru a preveni cresterea pericolului, comisarul/ arbitru principal vor solicita ferm crainicului sa actioneze prin sistemul audio la calmarea spiritelor si actiunilor spectatorilor;
c. Daca situatia nu se normalizeaza, conform cu ROJB,arbitrul principal este deplin autorizat sa-si exercite atributiile si competentele asa cum sunt specificate in Art. 46, inclusiv sa opreasca jocul (art. 46.6) sau sa solicite organizatorilor evacuarea din sala a persoanelor care au un comportament nesportiv.
Rugamintea mea este aceeasi pe care am publicat-o in articolul de vineri: lasati-i pe copii sa joace baschet.O sa ajungem sa nu mai avem arbitrii,unii manageri deja nu mai vor sa joace unii cu altii si alte probleme.
va multumesc pentru intelegere.
Intentionam sa cream si un comitet al parintilor format din reprezentantii parintilor fiecarei echipe/club participant.Asa o sa ne cunoasteam mai bine si o sa aducem imbunatatiri sistemului, eliminand, speram noi, si discutiile neplacute din timpul partidelor.
De apreciat atitudinea elenei stan care a stins o discutie ce nu isi avea rostul.
Daca doriti sa ne trimiteti recomandari sau alte sugestii, ne puteti scrie pe minibaschet@baschet-prahova. ro sau direct la office@iordachescuionut.ro
Stimate domnule Dobleaga,
Avand in vedere afirmatiile dvs. ne simtim datori in a va raspunde si a incerca sa lamurim precum si de a stopa astfel de acuze nefondate si in total necunostinta de cauza, aduse oficialilor Colegiului de Arbitri Prahova.
1. Acel arbitru dubios, nu este o persoana de pe strada, iar aceasta activitate de arbitraj nu se face in functie de aspectul fizic al fiecaruia dintre noi. Nu toata lumea este perfecta, fiecare dintre noi avem cate unul sau mai multe defecte, asa ca nu putem fi de acord cu o astfel de jignirea . Acel arbitru „dubios” se numeste Ovidiu Coniac si este arbitru divizionar de categorie Liga 1, adica poate arbitra meciuri de categorie juniori si Liga 1 ( fosta Divizie B). El este testat anual de catre CCAB ( Colegiul Central de Arbitri ) al Federatiei Romane de Baschet , unde sustine testari teoretice si fizice, iar pana acum acesta a reusit sa promoveze aceste teste.
Tocmai de aceea delegarea la meciurile din Campionatul Municipal nu se face pe baza de prietenie asa cum dvs. afirmati, ci doar pe baza valorii arbitrilor si a disponibilitatii acestora, pentru ca marea majoritate a noastra avem un loc de munca si depindem de programul de munca unde suntem angajati. Spre surpinderea dvs. nu sunt prieten doar cu Ovidiu Coniac, ci cu toti arbitri si antrenorii din Prahova, pentru ca inainte de a fi arbitri/antrenori suntem oameni si relatiile dintre noi se bazeaza in primul rand pe respect.
2. Legat de acel incident va transmit mai jos articolul din Regulamentul General de Organizare a Competitiilor de Baschet redactat de Federatia Romana de Baschet, iar daca nu sunteti convins ca acesta este textul integral va invit sa accesati pagina http://www.frbaschet.ro la sectiunea Documente unde il puteti verifica in detaliu si de asemenea puteti citi si celelalte regulamente si interpretari ale jocului de baschet, in masura in care timpul va permite si doriti sa va familiarizati cu acestea.
Mentionez faptul ca in activitatea de arbitraj exista si greseli , dar va asigur ca nu sunt in mod voit sau pentru a favoriza una dintre echipele participante la jocul respectiv. Suntem oameni si incercam din aceste greseli sa invatam si sa fim mai buni in activitatea desfasurata de noi pe terenul de baschet.
Legat de ceea ce ati spus dvs arbitrului inainte ca acesta sa va invite sa parasati sala , vroiam sa va intreb daca reactia dvs este intemeiata , avand in vedere ca echipa la care copilul dvs joaca are un antrenor si cred ca este mai in masura decat dvs sa ceara explicatie arbitrului despre ceea ce se intampla pe terenul de baschet. Tocmai din bun simt fata de acei copii participanti la joc dar si fata de antrenori, va rog pe dvs. ca in calitate de parinte sa ii lasati pe cei implicati in mod direct sa-si exprime parerea despre greselile arbitrului sau a jucatorilor. Consider ca participarea dvs. si a oricarui alt parinte la aceste mici spectacole baschetbalistice oferite de copiii nostri sa demonstreze dovedeasca sprijin si sustinere neconditionata pentru jucatorii din teren.
Art. 23.20 Comportamentul nesportiv al spectatorilor
a. Comportamentul nesportiv al publicului fată de adversari (jucători, antrenori, însoţitori, suporteri) si/sau de oficiali (arbitri, comisari, reprezentanţi FRB, oficialii de la masa oficială,etc.) în timpul jocurilor disputate pe teren propriu sau pe alte terenuri se sancţionează conform prevederilor prezentului Regulament;
b. In cazul in care comportamentului nesportiv al publicului fată de adversari (jucători, antrenori, însoţitori, suporteri) si/sau a oficiali (arbitri,comisari, reprezentanţi FRB,oficialii de la masa oficială, etc.) în timpul jocurilor pe teren propriu sau de pe teren neutru, se manifesta fenomen de masa si cuprinde formulari jignitoare, necivilizate, un vocabular suburban, discriminatoriu si pentru a preveni cresterea pericolului, comisarul/ arbitru principal vor solicita ferm crainicului sa actioneze prin sistemul audio la calmarea spiritelor si actiunilor spectatorilor;
c. Daca situatia nu se normalizeaza, conform cu ROJB, arbitrul principal este deplin autorizat sa-si exercite atributiile si competentele asa cum sunt specificate in Art. 46, inclusiv sa opreasca jocul (art. 46.6) sau sa solicite organizatorilor evacuarea din sala a persoanelor care au un comportament nesportiv.
In calitate de co-organizator al acestui Campionat Municipal de Baschet va transmit faptul ca sunt dezamagit de cele afirmate de dvs si vreau sa va spun ca acest proiect a fost realizat impreuna cu cluburile din orasul Ploiesti, fara a obliga pe cineva sa participe, este realizat in mod exclusiv doar pentru copii si nu pentru parinti. Exista copii care au vazut pentru prima data ce insemana un joc de baschet, o competite sportiva si de aceea dorim ca acest campionat sa ramana doar al copiilor si nu a altora dintre noi!
In speranta ca am fost cat se poate de succint si ca ati inteles, va multumim pentru observatiile aduse si sa speram ca pe viitor nu se vor mai intampla astfel de lucruri.
Serban Rasoga