Stimate domnule Dobleaga,

Avand in vedere afirmatiile dvs. ne simtim datori in a va raspunde si a incerca sa lamurim precum si de a stopa astfel de acuze nefondate si in total necunostinta de cauza, aduse oficialilor Colegiului de Arbitri Prahova.

1. Acel arbitru dubios, nu este o persoana de pe strada, iar aceasta activitate de arbitraj nu se face in functie de aspectul fizic al fiecaruia dintre noi. Nu toata lumea este perfecta, fiecare dintre noi avem cate unul sau mai multe defecte, asa ca nu putem fi de acord cu o astfel de jignirea . Acel arbitru „dubios” se numeste Ovidiu Coniac si este arbitru divizionar de categorie Liga 1, adica poate arbitra meciuri de categorie juniori si Liga 1 ( fosta Divizie B). El este testat anual de catre CCAB ( Colegiul Central de Arbitri ) al Federatiei Romane de Baschet , unde sustine testari teoretice si fizice, iar pana acum acesta a reusit sa promoveze aceste teste.

Tocmai de aceea delegarea la meciurile din Campionatul Municipal nu se face pe baza de prietenie asa cum dvs. afirmati, ci doar pe baza valorii arbitrilor si a disponibilitatii acestora, pentru ca marea majoritate a noastra avem un loc de munca si depindem de programul de munca unde suntem angajati. Spre surpinderea dvs. nu sunt prieten doar cu Ovidiu Coniac, ci cu toti arbitri si antrenorii din Prahova, pentru ca inainte de a fi arbitri/antrenori suntem oameni si relatiile dintre noi se bazeaza in primul rand pe respect.

2. Legat de acel incident va transmit mai jos articolul din Regulamentul General de Organizare a Competitiilor de Baschet redactat de Federatia Romana de Baschet, iar daca nu sunteti convins ca acesta este textul integral va invit sa accesati pagina http://www.frbaschet.ro la sectiunea Documente unde il puteti verifica in detaliu si de asemenea puteti citi si celelalte regulamente si interpretari ale jocului de baschet, in masura in care timpul va permite si doriti sa va familiarizati cu acestea.

Mentionez faptul ca in activitatea de arbitraj exista si greseli , dar va asigur ca nu sunt in mod voit sau pentru a favoriza una dintre echipele participante la jocul respectiv. Suntem oameni si incercam din aceste greseli sa invatam si sa fim mai buni in activitatea desfasurata de noi pe terenul de baschet.

Legat de ceea ce ati spus dvs arbitrului inainte ca acesta sa va invite sa parasati sala , vroiam sa va intreb daca reactia dvs este intemeiata , avand in vedere ca echipa la care copilul dvs joaca are un antrenor si cred ca este mai in masura decat dvs sa ceara explicatie arbitrului despre ceea ce se intampla pe terenul de baschet. Tocmai din bun simt fata de acei copii participanti la joc dar si fata de antrenori, va rog pe dvs. ca in calitate de parinte sa ii lasati pe cei implicati in mod direct sa-si exprime parerea despre greselile arbitrului sau a jucatorilor. Consider ca participarea dvs. si a oricarui alt parinte la aceste mici spectacole baschetbalistice oferite de copiii nostri sa demonstreze dovedeasca sprijin si sustinere neconditionata pentru jucatorii din teren.

Art. 23.20 Comportamentul nesportiv al spectatorilor
a. Comportamentul nesportiv al publicului fată de adversari (jucători, antrenori, însoţitori, suporteri) si/sau de oficiali (arbitri, comisari, reprezentanţi FRB, oficialii de la masa oficială,etc.) în timpul jocurilor disputate pe teren propriu sau pe alte terenuri se sancţionează conform prevederilor prezentului Regulament;
b. In cazul in care comportamentului nesportiv al publicului fată de adversari (jucători, antrenori, însoţitori, suporteri) si/sau a oficiali (arbitri,comisari, reprezentanţi FRB,oficialii de la masa oficială, etc.) în timpul jocurilor pe teren propriu sau de pe teren neutru, se manifesta fenomen de masa si cuprinde formulari jignitoare, necivilizate, un vocabular suburban, discriminatoriu si pentru a preveni cresterea pericolului, comisarul/ arbitru principal vor solicita ferm crainicului sa actioneze prin sistemul audio la calmarea spiritelor si actiunilor spectatorilor;
c. Daca situatia nu se normalizeaza, conform cu ROJB, arbitrul principal este deplin autorizat sa-si exercite atributiile si competentele asa cum sunt specificate in Art. 46, inclusiv sa opreasca jocul (art. 46.6) sau sa solicite organizatorilor evacuarea din sala a persoanelor care au un comportament nesportiv.

In calitate de co-organizator al acestui Campionat Municipal de Baschet va transmit faptul ca sunt dezamagit de cele afirmate de dvs si vreau sa va spun ca acest proiect a fost realizat impreuna cu cluburile din orasul Ploiesti, fara a obliga pe cineva sa participe, este realizat in mod exclusiv doar pentru copii si nu pentru parinti. Exista copii care au vazut pentru prima data ce insemana un joc de baschet, o competite sportiva si de aceea dorim ca acest campionat sa ramana doar al copiilor si nu a altora dintre noi!
In speranta ca am fost cat se poate de succint si ca ati inteles, va multumim pentru observatiile aduse si sa speram ca pe viitor nu se vor mai intampla astfel de lucruri.

Serban Rasoga