Ai un copil si doresti sa il inscrii la o echipa de baschet din oras. Mai jos ai cateva recomandari de care trebuie sa tii cont daca vrei sa nu fii dezamagit:

     Intereseaza-te de afilierea clubului la Federatia Romana de Baschet. Poti avea surpriza sa te inscrii la un club care nu este afiliat ,  asa ca iti vei lua adio de la campionate nationale. Verifica participarile in campionatele nationale sau diverse competitii in ultimii ani, pentru a-ti face o parere despre rezultatele clubului.

      Verifica valoarea si licentele antrenorului cu care se va antrena grupa copilului tau. Pe site-ul federatiei sunt prezentati antrenorii licentiate  http://www.ccabaschet.ro/Antrenori.html  . Lista nu e actualizata, atasam si lista cu rezultatele la ultima sesiune de examene din 2019 https://www.frbaschet.ro/stiri/stiri/rezultate-obtinute-in-sesiunea-de-licentiere-a-antrenorilor-aprilie-2019

Anul acesta nu a fost unul foarte bun pentru “antrenorii” ploiesteni. Multi dintre  acestia nu au luat nota de trecere la examen. Acest lucru nu i-a impiedicat pe unii dintre ei sa continue sa invete copiii sa joace baschet, chiar daca ei nu au promovat examenele.

 Verifica cati copii sunt in grupa. Recomandarile sunt pentru grupe de maxim 15 copii , la nivelul performanta. Sa nu ai surpriza sa vezi o sala plina cu un singur antrenor.

 Verifica varsta copiiilor din grupa respectiva. Evita grupele intinse pe 4-5 ani de nastere. O sa ai surpriza sa fii obligat sa participi cu copilul la competitii alaturi de copii mult mai mari decat el. Sunt echipe care practica metoda inscrierii la doua sau trei categorii mai mari de varsta, unde rezultatele sunt dezastruoase, cu infrangeri la peste 100 de puncte in fiecare meci. Plus riscul accidentarilor. WhatsApp Image 2019-08-26 at 15.59.05Justificarea este ca pregatesc echipa pentru viitoarele sezoane………

 Verifica sala sau terenurile de antrenament. In perioada de vara evita parcul de la sala sporturilor, atata timp cat primaria nu rezolva problema deratizarii. Risti sa faci antrenament alaturi de un roi de tantari  ( vezi foto baza sportiva „La tantari ” ) WhatsApp Image 2019-08-26 at 15.59.06sau copilul sa vina plin de piscaturi. Cauta o ora cat mai umana. Sunt cluburi care obliga copiii sa faca antrenamente la ore foarte tarzii. Sunt si cluburi cu program decent de antrenament, de la orele 16,30-18,00-19,30.

Studiaza implicarea parintilor in activitatea efectiva a echipei. Sunt manageri sau antrenori care pentru a nu supara parintii/sponsorii, renunta la orice urma de profesionalism si accepta sfaturile tehnice ale parintilor cunoscatori. O sa ai surpriza sa vezi pe banca 20 de antrenori, un fel de BCSB.Analizeaza parteneriatele existente cu clasele cu profil sportiv din oras, atat la gimnaziu, cat si la liceu. In momentul actual si probabil si pe viitor, pentru clasele 5-8 doar Scoala Generala “Grigore Moisil” din cartierul Nord are clase cu profil sportiv, cu o grupa de 14 elevi pentru baschet.Intereseaza-te din timp de conditiile necesare pentru a fi admis si fa-o doar daca iubesti baschetul, nu pentru faptul ca vei invata dimineata.

Verifica inainte de a ajunge intr-o asa zisa „struto-echipa” . Risti sa nu stii cu cine trebuie sa pastrezi legatura sau, mai rau, in cazul parteneriatelor club privat-institutie publica, sa ramai fara buget/echipa in mijlocul sezonului.Verifica costurile anterioare la diferite turnee si competitii, precum si cheltuielile de logisitica . Au fost situatii cand la aceeasi competitie, aceleasi conditii de cazare, diferenta dintre sumele platite de copii de la echipe diferite sa fie imense, uneori si 30-40% in plus, in functie de managementul fiecarui club.

   Cauta un club dedicat  baschetului.  Cluburile orientate catre mai multe ramuri sportive ofera cate putin din fiecare , cu obiective generale : sa stie sa skieze, sa stie sa mearga cu trotineta , sa invete sa traga cu arcul , etc.

 Incearca sa nu te implici , atat la meciuri cat si la antrenamente in pregatirea copilului. Un fenomen considerat natural de unii doar pentru ca platesc o taxa , a aparut si in baschet, cu parinti care dau indicatii in timpul jocului si comenteaza schimbarile facute. Lasa-l pe antrenor sa se ocupe de pregatirea echipei si la sfarsitul sezonului trage linie si decide impreuna cu copilul drumul ce il vei urma.

Speram ca v-am ajutat in alegerea celei mai bune variante pentru pregatirea sub panou a copilului dumneavoastra. S-ar putea sa fim prea pretentiosi, dar e vorba de copiii nostri. Recomadarile au aparut din intamplarile traite de copiii unora si pataniile de zi cu zi din viata sportiva, pe care credem ca e bine sa le impartasim cu altii. Alegerea o veti face voi, ca parinti.

Maine va vom prezenta echipele ploiestene inscrise in campionatele nationale de juniori.